5. desember 2005

Juleølet...

Mamma er fra østlandet, og der er det vanlig å brygge øl til jul. Her på sunnmøre har, så vidt jeg vet, ikke den samme tradisjonen slått rot, og i det nokså mer pietistiske miljøet som rådet tidligere var det ikke det første hun nevnte av juleforberedelser. Hun skulle bare visst om tradisjonene ølet virkelig har her i landet. Allerede i før-kristen tid ble det drukket øl til gudenes ære, og etterhvert kom Gulatingsloven med påbud om å brygge øl til jul: "Ølet skal signes til takk fra Kristus og Santa Maria for godt år og fred" hette det. Alle måtte brygge så mye øl som mulig for å vise Gud og Jomfru Maria takknemlighet for årets innhøsting, og ølet skulle være så sterkt at en kjente det i hodet. Det var nærmest en plikt å drikke seg på en snurr i jula.

Et par uker før jul forvandles kjøkkenet vårt til det reneste bryggeriet, med 100- liters baljer, kardemomme, ingefær, gjær og en haug med flasker som mamma har spart på den siste tida. Ølet er ganske søtt, med god kryddersmak,- og så ser det ut som det er vann hentet fra nærmeste sølepytt. Grumsete. Hvert år er det like spennende å se om mengden gjær har vært rett, eller om det har blitt et par gram for mye. Ølet skal jo i utgangspunktet ikke inneholde alkohol, og det gjør det som regel heller ikke. Men det er altså her man må være utrolig nøye med gjæren. Jeg synes å kjenne smaken av gjær altfor godt og har ikke klart å drikke så mye av ølet før de senere årene. Er vel som med lutefisk, kaffe, oliven og fetaost - en kan tilslutt ikke forstå hva det var som egentlig smakte så utrolig dårlig til å begynne med.

Eldstebroren min liker romjulsnettene best av alt, når huset stilner av og han kan sitte innerst i godstolen i stua med en historiebok på fanget og en enslig lampe og lyset fra juletreet som leselys. Han er også malen mamma bruker på om juleølet er for sterkt. Går han ør til sengs - da er det for mye gjær. Nå skal det vel sies at broren min liker juleølet uovermåtelig godt, og at det går med et par liter der i nattestimene. Det kan vel de fleste bli øre av, alkohol eller ei.

-Marianne-

2 kommentarer:

Agnetha sa...

Mamma begynte brygginga på lørdag :) jeg syns fortsatt ikke det er så innmari godt, men drikker alltid et glass eller to allikevel..det er lissom så julete.

marianne sa...

Julete...:) Ja, akkurat, det e nettopp julete det e!