6. desember 2005

Julenissens "bonderomantikk"...

6. desember var i gamle dager Nikolausmesse. Merkedagen var til minne om den hellige Nikolaus som døde denne dagen en gang mellom år 345 og 351. Han var fryktelig gavmild og ble en av de aller mest populære helgenene noensinne. Katolikkene hadde som tradisjon å gi (de snille) barna gaver fra St. Nikolaus, og her ser dere hvordan julenissen oppsto! Fra Nederland tok emigranter med seg legendene om hans godhet og gavmildhet over til Amerika, og herfra gikk det bare en vei med St. Nikolaus. Her ble gamle St. Nikolaus "amerikanisert" om til Santa Claus, dyttet på overvekt så det holdt, og gjort til julens store inntektsmaskin. I tillegg ble det trolig plukket elementer fra norrøn mytologi (norsk-amerikanerne stod for den delen..) der guden Tor fløy over himmelen i en vogn trukket av geiter. Vips fikk man julenissen i sleden trukket av reinsdyr.

Her hjemme var det derimot andre ting som kanskje var mer spennende denne dagen. I den gamle folketradisjonen var 6. desember nemlig en spådag - da "kledde" man stolen for å få vite hvem man kom til å gifte seg med. Det foregikk ved at man rett og slett kledde på en stol ved bordets kortende og satte fram skåler med brennevin, øl, melk og vann. Den som ønsket å bli spådd, satte seg i stolen ved den andre enden og stirret på klærne - og på slaget midnatt ville den fremtidige kona eller mannen vise seg, for så å drikke av en av skålene!

Folk må ha hatt nerver av stål på den tida! Jeg hadde sikkert svimt av på slaget midnatt, mann eller ingen mann tilstede...

-Marianne-

1 kommentar:

Anonym sa...

Det er så koseli å følge med julekalenderen din! Kjempebra lesestoff.. Koseli ja..:)