21. desember 2005

Årets lengste natt...

I dag er dagen de før i tida kalte Thomasmesse. Dagen hadde flere navn, deriblant "Thomas brygger" som kom av at man ventet på at St. Thomas denne dagen skulle komme med mildvær og gi bryggevann. Mildværet har iallefall slått til her hos oss, så dette stemmer jo det!

I folketroa var denne dagen spesiell,- den varslet nemlig at julen var kommet! Derfor var det viktig å bli ferdig med arbeidet og med juleforberedelsene - for i morgen ble det nemlig lyst julefred. Jeg synes det høres skikkelig koselig ut. Men i stedet for å lyse julefred og gå jula rolig i møte, løper vi rundt på butikker og handler til krampa rett og slett tar oss. Jeg hørte i dag at julehandlende besvimte i alt stresset inne på et kjøpesenter ved Ålesund. Da er det kanskje på tide å sette seg ned og omprioritere littegrann...

Før var dette dagen man også prøvesmakte på juleølet. Man stakk gjerne bortom naboen for å gi de en smak, smake litt på deres øl og avgjøre om en overgikk eller ble overgått denne julen. Ofte endte visst hele prøvesmakinga i direkte flatfyll, og de fleste som endte opp i den tilstanden var nok mer enn fornøyd med at dagen derpå var såkalt julefredet.

For de som ikke rota rundt i ølglasset, gikk denne kvelden med på å se over juleklærne enda en gang. Ungene begynte dessuten å kjenne julestemningen ekstra nå. De gledet seg til alt de snart skulle spise,- menyen hadde vært særdeles tynn siden 23. november eller Klemetsmesse. Fra den dagen var det nemlig skikk at foreldrene knep igjen på maten til ungene. Slik skulle de lære å sette enda mer pris på julematen. Ungene fikk ikke mindre å spise, men maten som ble laget var mye enklere enn til vanlig.

Vi går inn i årets lengste natt, og her har kvelden kommet allerede. Det er litt godt å vite at i morgen snur sola og at vi går mot lysere tider - igjen.

-Marianne-

2 kommentarer:

Agnetha sa...

Jeg er imponert over hvor mye du greier å skrive, jeg..uansett om du hoppa over en dag eller hva det var:)

marianne sa...

og so hoppa vi over en til...:) *puh* ting går i ett her heime no...