23. september 2005

These are a few of my favourite things..

Min absolutte største favoritting å gjøre her i verden er å dusje rett før jeg skal legge meg. Det er rett og slett ingenting som gjør meg mer salig enn å gå til sengs med vannkjemmet hår, nydusjet hud og varm kropp. Etter at jeg og Agnetha bodde det første året i Bergen i en leilighet som minte om spisestua i en igloo, tror jeg kroppstemperaturen min falt til det unormale. Jeg kan sitte i badstuetemperatur i stua og synes det er fantastisk behagelig, og har til tider blitt litt snurt når medsamboere på død og liv skal "lufte". Jeg kan blodfyre i peisen til all stearin i en radius på 5 meter smelter, og man kan steke egg på brannmuren. Å være varm er generelt en favoritting.

Da jeg var mindre synes jeg å huske at det alt i alt var mer som stod for meg som toppen av lykke enn det gjør nå. Da var det fredagskvelden som var det helt store. Jeg og pappa var nattranglerne og etter mammas "nej, je trur je går og legger mej", startet vår aften for alvor. Da var det frem med gryter, suppeposer og muslinger. Og så kunne Derrick inspisere sitt lik og snakke til oss på et språk ingen av oss forstod. Og Harry Klein. Sukk. (For de som ikke husker Derrick like klart som meg, så var da Harry den dødskjekke assistenten med sjarm og utstråling.) Derrick var dessverre, med sine hengekinn og teposer av noen øyne, (alt på den mannen syntes visst å dras unormalt mye i retning jorden) ingenting dersom Harry i en og annen episode ikke var tilstede.

Men, årene har gått, vi har alle blitt eldre og klokere og hverken muslingsuppe eller Harry Klein er lenger hva det en gang var. Muslinger og Harry Klein havnet en eller annen gang underveis i årenes løp i samme kategorien. Litt slimete og ekle begge deler. (Men stakkrs Harry, han er jo sikkert en koselig fyr, det er da ikke det!)

Men tilbake til mine favoritter:
  • Fredagskvelden scorer fremdeles høyt. Og da minnes jeg med glede de vi delte i Skrivergaten 34. Varm stue, levende lys, god sofa og ukeshandling unnagjort. Middag foran tv'en, høylytt skriking til idolavstemningene og lange samtaler som bare vi fire kunne ha. Om gutter selvsagt.
  • På do midt på natta. For noen virker sikkert ikke dette noe særlig å ha til favoritting, men det må selvsagt være innen visse rammer. Det bør helst inntreffe før 5-timers skillet; det vil si at det må være minst 5 timer igjen før klokka på nattbordet ringer. Og dyna må fortsatt være varm når en vender tilbake. (som regel er ikke dette noe problem - har ikke hatt en kald dyne og vende tilbake til siden vi bodde i grisekalde Inndalsveien. Der var de to pleddene, soveposen og dyna sjarmerende kjølige, som en og annen friluftsfantast sikkert ville kalt det.) Sist men ikke minst må en for all del ikke våkne på doturen. Det er derfor veldig viktig å slentre inn på toalettet med igjenknepne øyne og ikke foreta seg noen brå bevegelser.
  • Sovende tantebarn (og katter forsåvidt). Altså, her tenker sikkert noen at det er jo bare fryktelig klisjé. Og det er det jo forsåvidt også. Men - spedbarn og katter har tidligere ikke slått seg helt til ro i mine armer. Nå derimot, sovner Hannah og Hiv (uff, høres ikke bra ut. For evt. nye lesere: sjekk ut tidligere innlegg) fort vekk hos meg, og jeg kjenner jeg blir helt salig av det...
  • Lekeslåssing. Ikke med hvem som helst, men med små(haha)søsken. Jeg får mye juling der, og håper vel egentlig at de ikke leser dette, da blir det nemlig aldri fred å få. Det er noe spesielt med det å bli lempet rundt som en liten filledukke - kastet opp i lufta, lempet over sofaer, holdt fast med en hånd og kilt til man nesten dør, mens ens egen lillebrors ansikt vrenger seg i latter og pur lykke over å være meg så til de grader fysisk overlegen. Ellers har jo jeg og Agnetha også hatt våre tørner, men det som bekymrer meg der, er at hun tar meg hun også...
  • Latteroppheng. Det er lenge siden sist, men når jeg ler så mye at latteren henger seg opp i noe som minner om en blanding av en skrikende måke om sommeren og pusteøvelsene en utfører under fødsel,- da har jeg det veldig fint.

Alt i alt har jeg kanskje litt andre favoritting enn folk flest. Noen setter fancy mat med en flaske vin, høyt. Andre finner lykken i å sove naken utendørs i minusgrader. Jeg leter fortsatt etter hva som utgjør meg og mine interessefelt, og etterhvert som små biter faller på plass kjennes det fantastisk godt ut. Så deilig det er å finne de tinga som gjør nettopp meg glad! Og for tida er det turen med Agnetha som fyller meg med den gode gamle Harry Klein-følelsen.

God helg alle sammen!

-Marianne-


5 kommentarer:

Anonym sa...

Å gå i kippkjapper for første gang siden vinteren,grøt,hjemmebakt brød med brunost,st hansbål,ligge på tuppen av båten å kikke ned i vannet,fiske en krystallklar vinterdag,pysj,kakao,lyden når man tråkker i kald snø med sherokkser(skrives slik?),konsistensen på vannkastanjer,å bli hentet med spark,dirtydancing filmen,raketter,nybakte boller,nyse når man er forkjøla,fakkeltåg,tøffler,tøflus,loff med banan,pause på skitur,båtlukt,epleblomster,sjokolade...these are a few of my favorite things

Anonym sa...

Pandurokatalog i posten(spesielt salg!), fønvind, ligge under ei god dyne og høre på stormen rive i veggene, vårlukt, den første sneen, klar og deilig høstdag, gå i skjørt og tjukkgenser, våkne om morgenen med en liten baby som sover tett inntil meg..:), klem og nuss fra min mann, bade sønn min, se på sønn min, lille julaften med grevinnen og hovmesteren, pynte til jul, julemorgen med askepott og disney, og ellers alt som har med jul å gjøre....sukk... Og spesielt å drømme om hvordan huset jeg og Gjermund skal bygge skal se ut... Klem fra Berit som har glemt brukernavnet sitt...Gla idæ snuppa mi!

marianne sa...

Å DIGG!! so utrulig kult at dokke skrive ditte! Det va fryktelig koselig:) Og ej e veldig enig i masse ta yndlingstinga dokka:) (Berit: monge ta dine he ej naturlig nok ikkje kjennskap til enda, men veit allikevel at dei kjeme til å kome høgt opp på lista!) Dokke gjorde søndagen!:)

Anonym sa...

Pluss på kontoen, fredags ettermiddag når man vet at helga er laang, og mandagen langt unna, nyvaska hus, nybada unger, katter, hunder og andre pelskladder on a tv near ju-langt borte fra meg, god mat-mye saus, gå tur i høst regnet der man blir klissvåt uten at det gjør noenting, fordi man kan bare gå hjem, tenne opp,skifte til tørre koseklær og sette seg ned med en kopp kakao. den deilige følelsen av å ha nådd toppen av et fjell!, gode venner, som man nødvendigvis ikke får sett så ofte, men som man har det SUPERT sammen med når man først treffes (ja..du ja marianne:)å lese helt genialt skrevne blogger som man ler masse av, og der man får sett ting i nytt lys (ja, fortsatt du Marianne), duften av nyslått plen, nyforelska følelsen, å håne og kritisere folk som av en eller annen grunn har forvilla seg inn i Grand Prix finalen!!, at Synnøve spiser opp middagen sin-uten masing, at Erik vasker huset uten vanvittig hinting(ingen av disse 2 siste punkt har enda sjedd,men man kan jo drømme), og ellers...
Jaah.. Gunnhild

marianne sa...

åååå, Gunnhild..:)takk og amen!
og HJERTELIG i like måte! Klem