9. mars 2007

Gratulerer med overstått, jenter...


Nå har jeg prøvd meg på samfunskritiske innlegg et par ganger før, og finner vel stadig ut at jeg ikke er den som stod lengst fremme i køen når Vårherre delte ut evnen til å uttale seg om slikt. Kjenner jeg meg selv rett var det nok en annen kø jeg hadde presset meg inn fremst i, og hvor jeg blind og naiv stod til jeg fikk utdelt evnen til å spise smågodt av utenkelige dimensjoner. Samma kan det være, kjører på allikevel...

I går formiddag fikk jeg med meg en reprise av Holmgangdebatten fra kvelden før. Det store temaet var selvfølgelig kvinnedagen og feminisme. I studio satt det en rødstrømpa fra FETT (feministisk tidsskrift) og så ut som hun ville stappe et helt års abonnement av magasinet ELLE oppi en viss ELLEredaktørs bakende. Alt fordi hun selger blader som visstnok oppfordret til at alle kvinner skal se ut som Angelina Jolie eller Sienna Miller. Og til en stor viss grad er jeg veldig enig i at alle disse bladene og media ellers er med på å gjøre livet surt for veldig mange som føler de mangler både midje, passelig låromkrets og riktig hårfeste. Men som Siv Jensen sa (hun satt midt i mellom disse to kamphønene...) er det faktisk ingen som blir presset til å kjøpe jentebladene eller se seg blinde på syltynne superstjerner med fyrstikkben. Vi gjør det faktisk fordi vi har lyst! Og når det kommer til sminke, som FETTfrøkena mente var helt forkastelig, så ligger det også til veldig mange jenters natur å ville se ut som noe annet enn febersjuke gutter. Det er dermed ikke sagt at jenter må være slik eller slik for å være jenter, der må det jo få være opp til hver enkelt! La oss få bestemme sjøl! Skulle feministene først bringe det temaet på bane burde de i tillegg i det minste sendt en representant som ikke er duggfrisk og porselensskjønn uansett når på døgnet du måtte møte på henne.

Jeg kaller meg mer enn gjerne feminist. Men i min verden gir det meg retten til å kunne være jentete. FE-MI. Det betyr at jeg kan komme til å ta vare på meg selv, shoppe bort mesteparten av lønna mi en gang iblant, gå i skjørt når jeg føler for det, eller pynte meg litt ekstra når jeg ønsker. Feminisme for meg er nettopp det å se forskjellene på gutt og jente, og sette pris på dem. Jeg brukte en time sammen med lillebroren min i går, på å jekke opp bilen min og skru av hjulet for å lære hvor bremseskivene satt og hvordan de skulle se ut. Jeg stod der i pappas knalloransje jakke med så mye refleks på at jeg kunne lyst opp et lite diskotek,- og følte meg fullstendig idiotisk. Ikke var det det minste interessant, og jeg merket at jeg elsket det faktum at jeg har en bror som synes det er gøy å gå løs på bilen min en gang iblant og ordne det som skrangler eller skaffe det som mangler. Takk og lov for at de fleste gutter vil ta seg av å sløye makrell i en time etter fisketuren, eller at de med glede legger gulv, bærer stein og måker snø. Det betyr da ikke at jeg ikke kan gjøre det dersom det trengs, eller at jeg ville blånektet dersom jeg ble spurt om det- det er bare det at jeg synes det er drit kjedelig. Jeg forstår at desto mer jeg kan av alle slike ting, desto sterkere og friere står jeg til å kunne gjøre alt selv. Men værsåsnill, alle rødstrømper- ikke kom og forlang at vi jenter må og skal gjøre det samme som gutta, bare fordi vi liksom skal være likestilte. Det blir jeg bare sur av å få slengt i trynet. Jeg forlanger å bli møtt med like stor respekt som menn, samme lønn for samme arbeide osv osv, men derfra og ut blir jeg ikke sur dersom jeg og menn ikke blir sett på på samme måte. Det at de to kjønnene er forskjellige betyr da vel ikke at noen av oss er mer eller mindre underlegne for det.

Jeg tar gjerne klesvask, middagslaging og støvsuging i bytte for staking av sluket, plenklipping og peiling av olje. Jeg takker for at jeg slipper å verve meg eller reise i krig, og tar heller på meg rollen som den som lapper sammen et kne eller et par ullsokker for den del.

Go ahead - Shoot me.


ps.: Flere kvinnedagstanker her....

5 kommentarer:

Anonym sa...

Slår meg på låret.... Så enig, så enig!!

Eirin sa...

kunne ikke vært mer enig!!

Lotte sa...

Veldig bra skrevet Marianne! Jeg tror du stod i riktig kø, jeg.

Blir så provosert av alt dette maset om likestilling som har gått helt ut av proporsjoner, og du sier det så godt i innlegget ditt.

Jeg liker også å lese jenteblader, jeg går ikke engang på butikken uten at øynene mine har møtt mascarabørsten, og jeg liker å lage middag til mannen når han kommer sliten hjem fra jobb.

Og jeg nekter å føle meg uglesett pga dette. Jeg føler meg langt fra mindreverdig fordi jeg liker sånne jenteting. Mine valg må da for pokker være MINE valg!

Hehe, nå fyller jeg opp kommentarfeltet ditt her... Det bare bobler litt over innimellom, og jeg kan liksom ikke få uttrykt meg klart nok hva disse über-kvinneMOTkjemperne angår...

GIRLPOWER!!

Liv Jorunn sa...

Yeah!

Også har du'n. Sjekk bloggen min for info

Anonym sa...

Heilt sant! Genialt skreve syns ej. Ja til lik lønn og ja takk til frihet til å gjøre som vi vil! Feministane he dratt det aaaalt for longt!