27. november 2005

Hva er det som skjer..?

Debattene i media i det siste har gjort til at jeg har følt meg litt oppgitt. Først kom vedtaket om å fjerne Fadervår fra skolen, så kom forslaget om å kutte ut bordverset også. For å toppe det hele går regjeringen ut og smeller i bordet barnehagen og dens ubestridelige positive innvirkning på barn. For å ta det første først: Bordverset. Hvem skader det at man synger "O du som metter"? Hvem har vondt av å takke for at vi faktisk er så heldige å ha brødskive med nugatti, leverpostei eller syltetøy? Ja, så nevnes Gud inni der. Han gjør det. Og Norge skal jo tross alt være nasjonen med religionsfriheten. Det eneste dumme med det er at de som bekjenner seg som kristne, ikke føler seg særlig frie. Religionsfrihet blir mer og mer religionsrestriksjoner for dem. Mens de med bakgrunn i andre religioner nå får fritak fra sammenhenger der kristne elementer blir brukt, får de som er kristne snart ikke lov til å velge å delta i de samme sammenhengene. Hvor ligger friheten i det?

Likestillingsminister Karita Bekkemellem har i et intervju frest over det hun hater mest i denne verden, men som det nå er blitt hennes skjebne å administrere: Kontantstøtten. Hun sier: «Det er helt vanvittig feil at du blir premiert for å ikke bruke en barnehageplass og dermed delta i verdiskapningen ved å jobbe, og premien kan du bruke på sydentur eller nytt kjøkken».

Frøken Bekkemellem er for meg det typiske glanseksempel på den moderne karrierekvinnen. Det eneste som virkelig betyr noe er å jobbe. Kravle seg så høyt opp i karrierestigen som mulig. Jobber du ikke fra mogenstund til soleglad betyr du ikke lenger noe i denne verden. Har det virkelig blitt så tabu å være hjemme med barna sine? Hun presterer å fremstille det å jobbe som noe mer verdifullt enn å oppdra de som skal styre landet etter henne! Gi for all del ikke mennesker støtte til å drive med slikt tull! Det kan jo være at de driter i å kjøpe bleier og middagsglass, men løper og fikser seg sydentur i stedet! Jeg må innrømme å ikke kjenne til én typisk A4-familie som har slengt kontantstøtten i baren på et familyresorthotell på Gran Canaria og bedt bartenderen om å "give us pink umbrelladrinks for this, please!".

Så har man alle disse forskerne som sverger til at barnehagen er det eneste rette for barna. At de trenger den pedagogiske veiledningen fra før de mestrer kunsten å dytte egen fot i egen munn. Det faktum at en nokså ukjent barnehagetante eller onkel skal se barnet reise seg for første gang eller høre det si sitt første ord, har da vel ingen betydning for mor eller far? Hvorfor skal man ikke ha muligheten til å gi barnet sitt et alternativ?

Simon Flem Devold, alle norske barns ekstrabestefar og mangeårig spaltist i Aftenpostens lørdagsutgave, var gjest i "Først og Sist" nå på fredag. På spørsmål om hva norske barn savnet aller mest i hverdagen hadde de aller fleste svart at de ønsket å være mer sammen med foreldrene. En jente på 7 år definerte at "Kjærlighet er tid". Flere andre svarte at om det var én ting de kunne få gjøre mer av sammen med foreldrene, så var det ikke å reise til Disneyland, spille bowling eller kjøre go'kart. De ønsket å spise mer middag sammen! Middag!

Alle eksperter verden over sier at barn i kontantstøttealder (1-3 år) har det best når de får være sammen med foreldrene. Likevel blir flere og flere plassert i barnehage. Hva tror folk at de får når de ligger på fødestua og sprekker opp fra ende til annen? En bamse? Noe de kan kartotere vekk i en skuff? Og folk som sier at de jobbe for å holde hodet over vannet bør se over sine utgiftsposter. Uansett om vi ser på barn som en gave og en glede, kan vi ikke sitte og ta lett på det. "Nå fikk jeg så innmari lyst på en unge!" Det er ikke en marsipangris! Det er ikke noe som kan anskaffes først for så å tenke konsekvenser siden. Barn er etter min mening en av de få tingene som fortjener at det planlegges i forkant av.

Jeg er redd for at Norge med tida blir som Kina. En dokumentar derfra viste hverdagen til mennesker på min egen alder. De hadde sikkert hvilepuls på lik linje med min makspuls. Alt gikk i ett, fra man ble født til man parkerte tøflene. Ikke hadde de tid til å gjøre annet enn å kjøre t-bane, jobbe, kjøre t-bane hjem igjen, stå i vinduet i et kvarter og tenke "dette suger egentlig", og så gå og legge seg. Jeg vet ikke om jeg vil være del av et sånt samfunn.

-Marianne-

(I dag må jeg faktisk referere til kilder.. Dersom noen vil lese artikkelen de stammer fra ligger den her:http://www.dagbladet.no/kultur/2005/11/12/449100.html)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig enig me dej, et knallbra innlegg Marianne!!! :) Margrethe.. (Syns du burde komme gjennom nomineringa ej. Hvertfall når du faktisk gidd å sjekke kilde, ej gadd knapt det på skule ej når forskning skulle være viktig!!)

Anonym sa...

Jeg har vert litt i tvil med å skrive dette..men jeg vil kommentere.So here goes:

Jeg er veldig enig av mye av det du sier her Marianne..Jeg ER det. Men en ting jeg kjenner beveger diskusjons trangen litt er dette men Fadervår og "O du som mette liten fugl". Jeg kan begge på rams og har selv vokst opp med disse tradisjonene. Likevel så støtter jeg regeringen fullt ut. Vi skal ha religions frihet og med det følger disse versene ut. Det du skriver at "hvem skader det med at..og hvem har vondt av å takke Gud..osv".. Vel det skader for noen. For å stå å si fader vår du som er i himmellen, la ditt rike komme ,la din vilje skje på jorden som i himmelen...for riket er ditt ,makten og æren i all evighet...osv er fryktelig fremmed for mange. Folk som ikke er kristne skal jo ikke påprakkes en annen religion. For det er jo det det blir. Nå SKAL alle synge denne sangen og takke DENNE bestemte guden osv. Tenk hvis det var omvendt. At du måtte si ett eller annet vers og takke gullkua for alt du har her i livet? Det ville ikke føles riktig for deg? Du vil jo takke Gud og andre vil takke andre eller ingen. Religion er noe personlig som et hvert enkeltmenneske har sitt personlig forhold til. Å ikke få lov til å synge "O du som metter" eller be fader vår i offentlig rom gjør jo ikke deg til noe mindre kristen eller viker deg fra din plass noe sted? Du er like kristen selv om du ikke ber med folk som ikke er det? Jeg skjønner ikke at dette kan begrense deg fra din eller andres tro på noen måte. Det kan kanskje være litt trist fordi det er noe du har vokst opp med osv ,det skjønner jeg..men utover det så skulle det vel ikke være så stort problem...? Jeg synes ALLE skal respektere andres tro..også de som har tro på at de har ingen. Peace

Anonym sa...

dissa orda (so ikkje va so vældi få) va som plokka uto kjæften min:) atter en gong; vældi bra, Marianne, vældi bra!!!

marianne sa...

Hænnabanana! Takk førr responsen! Gjett om ej he hatt en del tanka om å legge ut ditta da..:) Det verste ej veit e nemli å føle at ej tråkka andre på tena, og det he ej absolutt ikkje lyst til i det heile tatt! Ej forstår godt, det gjer ej virkelig, at folk e ueinige i mitt syn, sånn he det alltid vore og sånn vil det alltid vær. Ej he kje nåke meir å legge til enn det ej allereie he skreve, men synst det e skikkelig bra at det engasjera i det minste. Det skumlaste ta alt so kan skje e at ingen reagera lenger... takktakk!

Til Margrethe: Tusen takk;) So lenge du meina at ej va verdt det,so drite ej i ka Dagblade meina!

Inga: Takk!
Hjertelig takk!:)

Anonym sa...

Åhh..så bra Marianne! Den familien som har råa til å bruke kontantstøtta på sydenturer..vil jeg møte! Og det er vist noe mange ikke forstår... atom man er hjemme de 2 årene man kan få kontantstøtta, innviterer d ikke til no luksus liv! det er lusne 3600,- kr man får, pr mnd..sydentur? hallo? Og dette er faktisk ment som lønning for denne jobben man gjør. og SPARER staten for, nemmelig passer på barna våre.

Eirin sa...

Vet du hva, Marianne, jeg kunne faktsik ikke vært mer enig. I ALT jeg nettopp leste. Jeg fikk lyst å si amen:D. Jeg er stor tilhenger av sånne halvpolitiske blogger vet du. Jeg syns vi er så dumme her oppe i landet vårt. Så ufattelig opptatt av at alt skal tolereres og respekteres, og da må ting forbys. Det sier seg jo selv. Men jeg må bare først og fremst ha sagt at om jeg bodde i for eksempel pakistan eller no, så hadde jeg ikke syns det var det minste rart om de ba til Allah i skolen. Jeg hadde faktisk holdt fint kjeft. Og jeg hadde så absolutt IKKE følt at jeg ble påtvunget dems religion. Politikerne er så opptatt av at ALLE religioner skal respekteres, derfor så syns de det lureste faktisk er å fjerne ethvert religiøst element fra skolen. Det de egentlig signaliserer med det mener jeg er at "vi ser vel helst at dere ikke er noe særlig religiøse i det hele tatt". Så det var da min lille apell.

Anonym sa...

Det er noen som finner det fint å holde kjeft og noen som ikke gjør det. Det blir en privatsak. Det hele bunner vel ut i en ting...skill religion og stat! Disse tingene har INGENTING med hverandre å gjøre.. Amen

Anonym sa...

Hei Marianne..
Er heilt einige i alt du sei ej.. du e så flinke å ordlegge dej du..
Tok å leitte litt på ditte nette ej å fann ei lita lov..

Alle Indvaanere af Riget have fri Religionsøvelse.

Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage deres Børn i samme.

Utdrag frå Norges Grunnlov.

Dette må da vel berre bety at du blir ikkje lynsja for å tilhøyre eller utøve ein annan religion her i landet, men dei statlige instansane er under den evangelisk-lutherske religion og må følgje den. Finnes vel mange skular og anna for andre religionar, sjølv om det blir lagt til rette for alle i dei fleste alikavel..
Forstår ikkje ka tid dette vart eit så stort problem.
Er fortsatt ingen barnehage tanter som sitter og tvinger den lisje jenta frå pakistan til å folde hendene og be til "vår" gud. Dette er berre ein tradisjon med utgangspunkt i grunnlova til landet vårt.

off ditta vart mykje... :\

marianne sa...

Tru mej, det kan ALDRI verte for mykje her inne...:)

Ej trur berre at i bunn og grunn so bør vi smake litt på ditta ordet "forby" som Djupedal he brukt om bordvers og fadervår. Når staten begynt å bruke sånne ord, so verte ej litt bekymra.

Dessuten, kordan kan det ha sej at feks muslimane fe bruke høgtalara førr sine bønne, mens dei som skulle ha lyst til å be bordbøn ikkje skal få lov til det? Kan Oslos befolkning velge vekk å høyre det? Ka hvis Djupedal ha gått ut og forbydd dét? Kan vær at ej virka både mannevond og lite interkulturelle, men ej berre lure.

No he no han Djupedal møtt en del motstand ette sine uttalelsa, so han he trukke tilbake både det eine og det andre. Dessuten syns ej han VIRKELIG burde bruke meir tid og energi på ting som kanskje burde hatt meir oppmerksomheit. Og då bagatellisera ej ikkje dinne saka på nåkren måte, førr ej trur at den e større enn ka en i utgangspunktet kan virke som. Ej trur berre ikkje det va det han fyrst og fremst trengte å ordne opp i. Responsen han he fått tyde vel også kanskje på det same.. No går vi ei jul i møte, der unga rundt omkring faktisk venta på at ting ikkje skal bli berre latter, glede og song. Pick your battles, seie berre ej...